Week van de smaak
Klant in de kijker
In het kader van de week van de smaak vertrekken we (digitaal althans) richting Mons (Bergen). Hier worden lokale producten geapprecieerd, en met voorkeur als ze van de naburige boerderijen afkomstig zijn.
Dag Quentin, je bent de stichter van een nieuw concept binnen circulaire economie: Table Ronde. Kan je je concept even toelichten?
We zijn drie jonge mensen uit het landbouwmilieu. Ons doel is om opnieuw waarde in de boerenberoepen te blazen: kwekers, producenten, boeren en tuinders. We kopen producten van boerderijen tegen de juiste prijs en verwerken ze vervolgens in onze slagerij in de buurt van Mons. Deze producten bieden we dan aan in verschillende vormen in verschillende filialen.
Jullie zijn nog niet zo lang geleden gestart met Table Ronde. Als ik me niet vergis is dat in 2020 dat jullie dit project begonnen zijn. Hoe is jullie concept ontstaan?
Table Ronde werd inderdaad gelanceerd in juni 2020. Maar onze vriendschap gaat al veel verder terug, namelijk tot op de banken van de universiteit... Florent Rasse, een geëngageerde en vooruitstrevende kweker, Gilles Barigand, gewetensvolle slager en ik (leraar en ondernemer in duurzame ontwikkeling, red.) hebben de goesting om beroepen van de lokale productenten te herwaarderen. Van veehouder tot slager, van boer tot bakker, al deze beroepen die in de loop der tijd, om x aantal redenen een deel van hun grandeur hebben verloren aan grote instanties en slechte consumptie gewoonten.
Table Ronde heeft als doel terug het "goede" op tafel te zetten. Om de positieve synergiën tussen burgers te versterken. Om de consument gerust te stellen die even de weg kwijt is. Kortom, om het vertrouwen in de consumptiemaatschappij te herstellen. Het verhaal van Table Ronde is begonnen bij de grondstoffen die we zelf hadden. Namelijk een veehouderij, niet ver van Chièvres. En ideeën. En een flinke dosis moed. Het ene heeft geleid tot het andere en mond-tot-mond reclame heeft gelukkig ook zijn effect gehad. Er werden pakketten vlees rechtstreeks van de boerderij verkocht. Mensen vroegen om meer... En zo is het allemaal begonnen. Vandaag neemt Table Ronde er ook delicatessen en broodjes bij, met zijn Relais Fermier in Elsene en Mons en morgen... We vertellen je dat voorlopig nog niet (lacht).
Jullie reageren toch uitstekend op Corona. Zelfs in lockdownperiode kunnen jullie de mensen nog steeds van lekkere producten voorzien.
De kracht van Table Ronde is onze leveringsservice. We hebben vanaf het begin geïnvesteerd in koelwagens waarmee we pakketten aan particulieren konden leveren. De mensen waren zeer tevreden om pakketten te kunnen ontvangen zonder zelf de baan op te moeten.
Tijdens de Week van de Smaak gaan we met z’n allen op zoek naar de smaak van geluk. Dit jaar hebben we het kleine leren appreciëren, het geluk in het alledaagse leren vinden. Wat is voor jullie de smaak van geluk?
Het plezier om mensen terug te zien keren naar voedsel dat een meerwaarde biedt. Het plezier om boeren te ontmoeten die blij zijn om voor hun werk betaald te worden. Het plezier om een groeiend bedrijf te hebben dat de aandacht trekt. En als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, het plezier van een goede maaltijd te delen met vrienden en familie.
Florent Rasse, Quentin Saelens, Gilles Barigand
Je hoort alsmaar meer dat ondernemingen digitaliseren. Wij kunnen uiteraard het belang van digitalisatie niet genoeg benadrukken. Wat is jullie ervaring?
We investeren momenteel in e-commerce om de bestellingen en leveringen nog vlotter te doen verlopen. Daarnaast gebruiken we ook Octopus, waardoor we onze boekhouding beter kunnen controleren met een meer globale visie. We hoeven niet te wachten tot het einde van het kwartaal voordat we een onbetaalde factuur opmerken. We zijn er zeer tevreden mee.
In welke mate zijn jullie betrokken bij de boekhouding?
We boeken alle inkoop-en verkoopfacturen zelf in. We controleren de betalingen van de facturen. De accountant houdt toezicht op ons werk en corrigeert waar nodig. We vinden het belangrijk om als ondernemer betrokken te zijn bij de boekhouding. Hoe meer je die onder de knie hebt, hoe meer je bewust bent van de uitdagingen van je onderneming.